Analiza bugetelor locale a fost explicată grupurilor vulnerabile

Comments: 0 Post Date: octombrie 4, 2019

Bugetul este în percepția multora un conglomerat de cifre, în care doar experții se pot descurca. Și totuși acesta poate fi înțeles și utilizat chiar și de cei fără studii în domeniu. De acest lucru s-au convins participanții la instruirea pentru reprezentanții societății civile, unde au participat și grupuri vulnerabile ca elevi, sau minorități etnice.

În calitate de consultant la atelier a fost invitată Eugenia Veveriță, expertă în finanțe publice. Aceasta a explicat într-un limbaj accesibil ce înseamnă un buget, cum se formează și repartizează banii publici. “Se merită să fie organizate astfel de activități ca lumea să fie informată, a menționat la o pauză Rodica Rotar, locuitoare a municipiului Soroca. Mai ales în ziua de azi omul neinformat rămâne un om care nu-i la curent la nimic. Fiind informat poți să intervii în schimbarea unor anumite proiecte și decizii luate de către autorități pentru societate, oraș sau localitatea în care te afli. Am aflat azi mai multe lucruri care îmi părea că le cunosc, dar legislația tot timpul este în schimbare și mi-am dat seama că trebuie să apelez mai des la același Monitorul Oficial și la aceleași legi legate de finanțe”. Printre cei mai activi participanți au fost și tinerii, care au intervenit cu întrebări atunci când erau interesați de anumite particularități. “Am aflat de la această activitate ceva interesant și m-am dezvoltat intelectual, ne-a zis Sergiu Nitrean, elev în clasa a XI-a la liceul “Constantin Stere”. Am aflat despre dezvoltarea economică a țării și-mi va fi util chiar la repartizarea altfel a bugetului personal, am aflat cum să-mi fac cheltuielile mele mai eficiente. Ar fi interesant să știu mi multe despre bugetul liceului meu, bugetul orașului natal și poate să ajut ca să îmbunătățesc ceva”. Printre subiectele discutate au fost: Planificarea financiară si procesul bugetar: cadrul de reglementare și particularitățile pentru autoritățile publice locale; Analiza bugetului raional Soroca: exemplul anilor 2018-2019 în interacțiune cu documentele strategice în vigoare; Bugetarea bazată pe performanţă: metode analiză/intervenție în procesul de planificare și executare a bugetelor locale; Aspecte practice în analiza bugetelor instituțiilor, bugetelor locale, bugetului de stat din perspectiva incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile și altele. La final participanții au completat chestionarele în care au menționat de ce le-a plăcut activitatea. “Eu am spus și în cadrul prezentării că omul informat poate să fie mai de folos societății, ne-a declarat la încheierea activității Eugenia Veveriță, consultantă în finanțe publice. Cred că dacă va avea cunoștințe adăugătoare nu i-ar strica nimic în viață. Eu am înțeles că participanții sunt parte a Consiliului Raional de Tineret, al Consiliului Local din municipiul Soroca și a Consiliului de Participare din Raionul Soroca și prin cunoștințele care le-au obținut întrebările lor vor fi mai calificate și atunci autoritățile locale nu vor putea evita să răspundă concret la ele”.

Printre subiectele discutate au fost: Planificarea financiară si procesul bugetar: cadrul de reglementare și particularitățile pentru autoritățile publice locale; Analiza bugetului raional Soroca: exemplul anilor 2018-2019 în interacțiune cu documentele strategice în vigoare; Bugetarea bazată pe performanţă: metode analiză/intervenție în procesul de planificare și executare a bugetelor locale; Aspecte practice în analiza bugetelor instituțiilor, bugetelor locale, bugetului de stat din perspectiva incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile și altele.

Acest atelier de instruire este realizat de Fundația Est-Europeană și Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare” în cadrul proiectului „Inițiativa comună a oportunităților egale”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și cofinanțat de Suedia.

Facebook Comments

Share this post