Ion Babici: “Cooperarea unora dintre aleşii locali, în special a unor consilieri, cu tinerii este cam anevoioasă”

Comments: 3 Post Date: ianuarie 13, 2016

Cooperarea cu tinerii a unora dintre aleşii locali, în special a unor consilieri, este cam anevoioasă. Şi îmi pare rău. De fapt, tinerii sunt o resursă foarte mare pentru a implementa unele politici la nivel de oraş. Probabil, acest lucru este legat şi de cultura politică pe care o avem noi în localitate, pentru că nu avem tradiţiile acestea, cum trebuie să activeze un consilier, unde el se vede în funcţia sa? De regulă, noi înţelegem că un consilier îşi propune o platformă, dar platforma aceasta nicidecum nu este monitorizată cum se implementează dacă el trece în consiliu şi patru ani de zile pur şi simplu vine la şedinţă şi analizează proiectele de decizie şi le votează. Dar în rest este mai rar ca el să fie iniţiator, iar colaborarea cu societatea şi în special cu tinerii ar putea foarte mult să-l ajute în implementarea ideilor pe care le are. Probabil, este din lipsă de cultură politică sau noi suntem într-o etapă incipientă, unde principiile democratice abia încep să funcţioneze.

“CHIAR ŞI STADIONUL, CARE ESTE ACUM ÎNTR-O ETAPĂ CU ÎNCEPUTURI DE RENOVĂRI, EU CRED CĂ INIȚIAL TREBUIAU SĂ FIE CONSULTAŢI TINERII SAU SĂ VINĂ PROPUNERILE EXPERŢILOR CARE SĂ FIE DISCUTATE CU TINERII. UITE, VREM ASTA SAU ASTA SĂ FACEM PENTRU STADIONUL NOSTRU. PENTRU CA SĂ INVESTEŞTI O SUMĂ DE BANI CARE, DE FAPT, POATE SĂ NU COINCIDĂ CU INTERESELE TINERILOR ŞI ATUNCI ESTE RISCUL TĂU CĂ BANII SUNT INVESTIŢI, DAR INSUFICIENT VALORIFICAŢI DIN PERSPECTIVA CERERII”.

Eu aş putea expune unele idei personale, dar cred că un proiect major pentru tineri ar trebui să pornească după ce îi vom întreba pe ei. Noi trebuie să organizăm un proces foarte bine gândit de consultare cu tinerii, să acumulăm toate propunerile lor şi să le prioritizăm şi să le analizăm dacă putem să le realizăm. Acele care pot fi realizate să le punem în discuţii mai largi şi să vedem cum planificăm implementarea lor, inclusiv cu participarea tinerilor. Eu consider că dacă un proiect este destinat pentru tineri, el trebuie să aibă un component de implicare a lor, altfel nu se va asigura durabilitatea lui. Ar putea fi în sport, agrement, cultură, participare, în diverse domenii noi avem peste tot posibilităţi de a veni cu idei şi propuneri de a dezvolta serviciile pentru tineri. Cel mai complicat ar fi să ne gândim la timpul liber pentru tineri. Noi, din păcate, nu avem o discotecă organizată pentru tineri, care să le asigure siguranţa lor. Chiar dacă sunt nişte discoteci cu plată pe undeva prin oraş, ele nu sunt pentru toţi tinerii. Părinţii ar putea să nu le permită copiilor să meargă acolo, ştiind că nu este în siguranţă copilul lor. Noi ar trebui să ne gândim la lucrul acesta şi să vedem cum răspundem la această cerere, dar ea este prezentă majoritar la tinerii din oraşul Soroca. Dar trebuie numaidecât să pornim de la procesul de consultare: unde, cum, care ar fi programul, cu plată sau nu, din ce surse, tot-tot. Altfel nu vom avea un proiect realizat cu succes.

Facebook Comments

Share this post