Tribuna consilierilor raionali: de ce opoziția boicotează ședințele?

Comments: 0 Post Date: iunie 23, 2023

Ultima ședință ordinară a Consiliului Raional Soroca s-a desfășurat pe muchie de cuțit. După ce mai întâi a fost contramandată din lipsă de cvorum, a fost repetată și doar prezența a încă unui consilier a făcut posibilă desfășurarea întrunirii aleșilor raionali. Am discutat despre acest subiect cu consilierii raionali Mihai Mîțu (PLDM), Ghenadie Muntean (PSDE) și Valentina Jamba (aleasă din partea Blocului ACUM, dar care la moment se declară neafiliată) și a cărei prezență a fost una etichetată ca “de aur”. La emisiune a fost invitat și președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, dar ca de fiecare dată acesta a evitat să discute deschis cu noi în cadrul dezbaterilor. Totodată acesta ne-a răspuns la invitație cu următorul mesaj: “Este evident că la Soroca s-a început campania electorală. Neprezentarea nemotivată a consilierilor la ședințele CR are un impact negativ asupra soluționării problemelor cetățenilor din raionul Soroca, și contravine legii 768/2000, unde este stipulat că, alesul local este obligat să participe la ședințele CR, în caz de imposibilitate, anunță Președintele raionului. În cadrul CR, s-a dovedit că sunt consilieri responsabili, care muncesc în beneficiul cetățenilor, cărora le aducem recunoștință, pentru faptul că contribuie direct la implementarea proiectelor în derulare. În cadrul emisiunii care urmează s-o organizați, probabil toate întrebările trebuie să le adresați celor care au lipsit. Vă doresc succese în realizarea emisiunii.”

*-*

Emisiunea este difuzată pe platforma euparticip.md de secretariatul Consiliului pentru Participare din raionul Soroca – Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul Proiectului ”Facilitarea participării civice în procesul decizional”, implementat cu suportul oferit de către Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Consiliul pentru Participare din raionul Soroca este o structură creată pe lângă Consiliul Raional Soroca în calitate de organ consultativ, fără statut de persoană juridică, ca expresie a voinței de recunoaștere a valorii competențelor și de asigurare a participării societății civile și a sectorului privat în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare și revizuire a politicilor raionale. Consiliul pentru Participare din raionul Soroca are ca scop să faciliteze participarea asociațiilor obștești și a cetățenilor activi la procesul decizional, să eficientizeze procesul decizional și să responsabilizeze Consiliul Raional Soroca față de comunitate. Consiliul activează în baza unui Regulament, aprobat de Consiliul Raional Soroca prin Decizia Nr. 26/04 din 27 septembrie 2018.

Facebook Comments

Share this post